Wettelijke indexering alimentatie 2019

Vanaf 1 januari 2019 moet je meer alimentatie gaan betalen. Ontvang je juist alimentatie dan zal je meer moeten ontvangen. Het indexering percentage is onlangs bekend gemaakt, door het Ministerie van Veiligheid en Justitie.  De alimentatie wordt per 1 Januari 2019 geïndexeerd met 2%. Dit geldt zowel voor de kinderalimentatie en de partneralimentatie.

Jaarlijks worden op grond van de wet alle alimentaties opgenomen in een beschikking gewijzigd. Ook indien er niets over de indexering is afgesproken, of niets is opgenomen in de beschikking wordt er altijd geïndexeerd. Het is wel mogelijk om de indexering volledig of voor een bepaalde tijd uit te sluiten. Dit moet dan wel zijn vastgelegd in het convenant en/of ouderschapsplan.

De gedachte achter de jaarlijkse indexering is om ervoor te zorgen dat de koopkracht van de alimentatiegerechtigde op peil blijft.

Beschikking van de Minister van Veiligheid en Justitie, tot vaststelling van het percentage waarmee de bedragen voor levensonderhoud met ingang van 1 januari 2019 worden verhoogd (Beschikking wijzigingspercentage levensonderhoud 2019)

Wat kun je doen als de indexering niet wordt betaald?

Je attendeert je ex-partner eerst op de indexering. Indien betaling of reactie uitblijft onderneem dan actie. Je kunt dan het LBIO inschakelen, wanneer je ex-partner weigert te betalen. Dit kan alleen indien de achterstanden niet ouder zijn dan 6 maanden, en als de alimentatie afspraken in een beschikking is vastgelegd of bekrachtigd. Hieraan zijn geen kosten voor je aan verbonden.

In de situatie dat de achterstallige alimentatie ouder is dan 6 maanden kun je een deurwaarder inschakelen. Hieraan zijn echter wel kosten verbonden.

Voorbeeldbrieven vind je hier

Klik hier voor het aanvraagformulier

Meer informatie klikt hier

Voor veelgestelde vragen klikt je hier

Verjaring?

De verjaringstermijn op inning van de achterstallige alimentatie is 5 jaar. Als de achterstanden ouder kunnen deze niet meer worden geïnd. Indien je kunt bewijzen dat je binnen deze 5 jaren je ex-partner hebt gemaand te betalen is de verjaring daarmee gestuit. De termijn van verjaring is dan opnieuw begonnen op de datum van de aanmaning.

Lees meer over kinderalimentatie en echtscheiding.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CONTROLE * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.