Co-ouderschap

Wat houdt co-ouderschap na echtscheiding eigenlijk in?

Tegenwoordig kiezen meer dan 27% van de ouders na de scheiding voor c0-ouderschap. Veel ouders verstaan onder co-ouderschap dat zij ieder voor ongeveer de helft van de tijd de dagelijkse zorg van opvoeding en verzorging op zich nemen. De verdeling is op velerlei manieren in te vullen. Vaak wordt er gekozen voor de ene week bij de moeder en de andere week bij de vader. Als de kinderen nog erg jong zijn zien we vaak ook vele variaties op de invulling van het co-ouderschap. Als je kiest voor co-ouderschap heeft dat vaak ingrijpende gevolgen, vaak meer dan je denkt, immers hoe ga je om met co-ouderschap indien één van de ouders een fulltime baan heeft? Indien je wilt kiezen is het belangrijk om alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen.

Om aan het co-ouderschap een goede en praktische invulling te geven zijn er wel een aantal voorwaarden. 

  • Zo is het handig dat beide ouders dicht bij elkaar in de buurt blijven wonen, bij voorkeur in dezelfde wijk, zodat de kinderen gemakkelijk naar school kunnen blijven gaan bijvoorbeeld. Ook kunnen de kinderen dan gemakkelijk even naar hun vader of moeder als ze daar behoefte aan hebben.
  • De ouderrelatie tussen de ex-partners moet goed zijn bij co-ouderschap. Je hebt immers nog zeer regelmatig contact met elkaar over de kinderen. Als ouders moet je ook in de toekomst nog uitstekend met elkaar kunnen communiceren.
  • Beide ouders werken parttime of kunnen flexibel zijn met de opvang voor de kinderen.
  • Beide ouders zijn overdag in ieders geval dagelijks deels beschikbaar voor de kinderen, voor de opvang en voor de dagelijkse verzorging en opvoeding.

Verdelen van kosten

Bij co-ouderschap is het belangrijk om af te spreken welke kosten jullie willen verdelen en welke niet.Kosten van uitstapjes of vakanties worden meestal buiten de verdeling gelaten bijvoorbeeld. Zo kun je ook voorkomen dat je “meebetaald” aan de dure smaak van de andere ouder. Bij het verdelen van de kosten kun je onderscheid maken tussen te verdelen kosten en de eigen kosten.

Wat zijn eigen kosten?

Dit zijn de kosten die elk huishouden individueel maakt. Hierbij kun je denken aan zaken als hypotheek, huur, telefoon, gas, water en licht en bijvoorbeeld boodschappen. Hierbij horen ook de kosten die beide ouders doen voor hun kinderen, bijvoorbeeld dubbel lesmateriaal, speelgoed, fiets of iets dergelijks. De hoogte van deze kosten zijn veelal gebaseerd op het inkomen.

Wat zijn te verdelen kosten?

Dit zijn normaal gesproken kosten van bijvoorbeeld school, verzekeringen, contributie van de sportvereniging of iets dergelijks. Deze kosten worden door één ouder uitgegeven. Deze kosten zijn op verschillende wijzen te verdelen

  • Ieder de helft. Nadeel hiervan is dat de minst verdienende ouder zich vrij snel benadeeld zal voelen.
  • Naar rato van het aantal dagen dat de kinderen bij de vader of de moeder zijn
  • Naar draagkracht, hierbij dien je wel regelmatig de inkomens te vergelijken, inkomensverschillen zijn van invloed op de draagkracht. Deze gegevens moet je wel in dit geval met elkaar willen blijven delen.

Vervalt de kinderalimentatie bij co-ouderschap?

Veel ouders denken dat er bij co-ouderschap geen sprake is van kinderalimentatie. Dit is een groot misverstand. Ook bij co-ouderschap kan er wel degelijk sprake zijn van kinderalimentatie, ook als het co-ouderschap exact 50% is verdeeld tussen de ouders. De draagkracht ligt echter wel anders. Er kan sprake zijn van kinderalimentatie bij co-ouderschap als jullie niet hetzelfde inkomen ontvangen, de ene ouder moet dan van een lager inkomen dan de andere ouder de kinderen onderhouden. Dit wordt dan mogelijk gecompenseerd door middel van de kinderalimentatie indien er sprake is van draagkracht bij de alimentatieplichtige. De berekening van een eventuele kinderalimentatie bij co-ouderschap kan duidelijkheid brengen in jullie situatie, de financiële gevolgen van de keuze co-ouderschap worden dan duidelijk.

Is een latere aanpassing van het co-ouderschap nog mogelijk?

In de praktijk zien we vaak dat de daadwerkelijke invulling van het co-ouderschap toch lastiger is dan van tevoren gedacht. In de praktijk komt het regelmatig voor dat er niet veel van terecht komt.  In veel situaties wordt vervolgend het co-ouderschap alsnog omgezet in een omgangsregeling.

Co-ouderschap en de regelingen en tegemoetkomingen?

Bij co-ouderschap behoren de kinderen tot twee huishoudens. Welke ouder heeft dan recht op welke financiële tegemoetkoming?

Heffingskorting

De belastingdienst gaat er vanuit dat een kind maar op 1 adres verblijft. Het toekennen van de heffingskorting valt bij die ouder waar het kind langer dan 6 maanden per jaar staat ingeschreven volgens de gemeentelijke basisadministratie. Het is mogelijk om als u beiden een inkomen geniet om de combinatiekorting aan te vragen als beide ouders bij co-ouderschap een korting willen aanvragen voor hetzelfde kind.

Kinderbijslag

Bij co-ouderschap behoort het kind tot beide huishoudens volgens de SVB. De ouders hebben dus allebei recht op de helft van de kinderbijslag. De SVB betaalt het liefst de kinderbijslag aan één van de ouders uit, die dat dan indien gewenst onderling kunnen verdelen. Het is mogelijk dat de SVB de kinderbijslag bij co-ouderschap verdeeld betaald aan beide ouders.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget kan door de belastingdienst worden verdeeld over beide ouders, dit kan echter alleen als er sprake is van twee of meer kinderen en er tevens sprake is van co-ouderschap. Je krijgt dan beide een deel van het kindgebonden budget uitbetaald.  Degene met het laagste inkomen ontvangt meestal een hoger kindgebonden budget.

Huurtoeslag

Indien beide ouders huren kunnen beide ouders huurtoeslag aanvragen. Een kind kan maar op 1 adres worden ingeschreven dus ook voor de huurtoeslag. Het is wel mogelijk dat de andere ouder het kind meetelt bij het huishouden als er een aanvraag wordt ingediend voor huursubsidie. De belastingdienst vraagt in dat geval om een verklaring co-ouderschap, deze dient door beide ouders getekend te zijn.

Schoolkosten

De tegemoetkoming schoolkosten kan door maar één ouder worden aangevraagd. Deze wet gaat er vanuit dat een kind bij één ouder ingeschreven staat.

Meer informatie?

Voor meer informatie kun je ook het gratis telefoonnummer van de Belastingtelefoon bellen: 0800-0543 of kun je kijken op de site van de Belastingdienst

Nadelige gevolgen van co-ouderschap?

  • Co-ouderschap is zeker niet in iedere situatie een geschikte manier om met de kinderen om te gaan. Co-ouderschap moet passend zijn voor zowel je kind als voor jullie als ouders.
  • De kinderen hebben geen “vast” thuis, ze leiden een soort “zwerend” bestaan tussen twee huizen, er moet telkens “verhuisd” worden.
  • Het maken van speelafspraken is lastig, kinderen weten dan vaak niet waar ze zijn.
  • Veelvuldig contact tussen vader en moeder.
  • Hogere kosten, omdat veel zaken dubbel aangeschaft zullen moeten worden.
  • Financiële gevolgen, zoals invloeden door co-ouderschap op toeslagen en subsidies en dergelijke. Een kind kan immers maar op 1 adres worden ingeschreven bij de gemeentelijke basis administratie.

Gelukkig zijn er ook voordelen te benoemen

  • Kinderen vervreemden niet van één van de ouders.
  • De kinderen hoeven niet te kiezen tussen de ouders.
  • Beide ouders kunnen betrokken zijn bij de doordeweekse activiteiten van de kinderen zoals, school, sport, vriendjes en dergelijke.
  • Gelijke verdeling van zorg- en opvoed taken, er ontstaat geen “weekend” vader of moeder waar alleen maar leuke dingen gebeuren.

Tips:

  • Een duidelijk en goed toekomstgericht co-ouderschapsplan met daarin afspraken over de opvoeding, verzorging en taakverdeling geeft rust.
  • Maak haalbare en daarmee goede afspraken omtrent de financiën.
  • Tegenwoordig zijn er goede deelbare agenda’s waarin jullie als ouders de afspraken kunnen inplannen omtrent de kinderen, zoals speelafspraken, doktersbezoek, sportwedstrijden etc.
  • Jullie kunnen de kinderen op “papier” verdelen indien jullie meerdere kinderen hebben. Zo hebben jullie beiden meer kans om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen.
  • Hebben jullie samen 1 kind? Jullie kunnen in dat geval ervoor kiezen om jullie kind in te schrijven op het adres van de ouder met het laagste inkomen. Op deze wijze hebben jullie een grotere kans om aanspraak te maken op bepaalde regelingen of op een hoger bedrag. Onderling kunnen jullie dit dan weer gaan verdelen.
  • Blijf in gesprek met je kind(eren), behoeftes kunnen wijzigen naarmate ze ouder worden.
  • Stel je als ouders flexibel naar elkaar op, zoek naar passende oplossingen om aan het co-ouderschap een goede invulling te geven.
  • Ontstaat er toch onderlinge irritaties en/of verwijten? Schakel op tijd een mediator in om jullie te begeleiden voordat het co-ouderschap ontspoort.

Meestal hebben ouders die gaan scheiden al wel een “verdeling” van de kinderen in hun gedachten. Tijdens de mediation bespreken we de diverse mogelijkheden van co-ouderschap of een omgangsregeling en kijken we naar de voor en nadelen. Jullie als ouders beslissen natuurlijk zelf welke regeling wat het beste bij jullie leven past. De afspreken die jullie hierover onderling willen maken leggen we vast in het ouderschapsplan, welke uiteindelijk wordt bekrachtigd door de rechtbank.

Willen jullie gewoon meer weten, of komen jullie er samen even niet uit, bel gerust of stuur een berichtje via het contactformulier. We helpen jullie graag. Zodat jullie beiden zo goed mogelijk verder kunnen.