Gemeenschap van goederen omzetten in huwelijkse voorwaarden

In Nederland trouw je automatisch in gemeenschap van goederen, tenzij je vantevoren dit anders regelt. Dit betekent dus dat alle bezittingen en schulden van jullie beiden zijn. Bij een eventuele echtscheiding zal alles eerlijk verdeeld moeten worden. ieder heeft recht op de helft van de bezittingen maar ook van de schulden.

Kun je de gemeenschap van goederen tijdens het huwelijk omzetten naar huwelijkse voorwaarden?

Tijdens het huwelijk kun je de gemeenschap van goederen alsnog laten omzetten naar huwelijkse voorwaarden. In een aantal situaties kan het verstandig zijn om de gemeenschap van goederen om te zetten in huwelijkse voorwaarden. Bijvoorbeeld bij het starten van een eigen bedrijf. Ook als je al op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd kun je de huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk laten aanpassen.

Bij het omzetten van de gemeenschap van goederen in huwelijkse voorwaarden of aanpassen van de huwelijkse voorwaarden is het belangrijk dat jullie het er beiden mee eens zijn. Eenzijdig opstellen of aanpassen van huwelijkse voorwaarden is niet mogelijk. Tot 1 Januari 2012 kon je alleen de gemeenschap van goederen omzetten naar huwelijkse voorwaarden of het aanpassen van de huwelijkse voorwaarden na toestemming van de rechtbank. Dit was om eventuele schuldeisers te beschermen. In plaats daarvan geldt per 1 Januari 2012 dat de echtgenoten die een gemeenschap van goederen willen omzetten in huwelijkse voorwaarden verplicht zijn om zich tevens hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor de schulden die op het moment van omzetting er zijn in de huwelijkse gemeenschap. Dit geldt ook voor echtgenoten die reeds op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd maar deze tijdens het huwelijk willen aanpassen.

Voor het opstellen of aanpassen van huwelijkse voorwaarden moet je naar een notaris. Deze legt alle afspraken die jullie willen maken vast in een akte. Ook zal de notaris jullie adviseren wat verstandig is in deze nieuwe situatie. Ook zal de notaris jullie wijzen op eventuele valkuilen.

Huwelijkse voorwaarden kun je globaal gezien op 2 verschillende manieren afsluiten:

  • met een verrekenbeding;
  • met koude uitsluiting;

Voor ondernemers zijn huwelijkse voorwaarden met een verrekenbeding vaak nadelig. Het verrekenen wordt meestal niet consequent gedaan. Ook wordt er vaak met elkaar verrekend via een vordering op de ander. Deze vordering wordt dat vastgelegd in vaststellingsovereenkomst. Het riskante om via een vordering te verrekenen is dat bij een eventueel faillissement de partner achteraan in de rij van schuldeisers staat. Ondernemers kunnen daarom vaak beter huwelijkse voorwaarden met koude uitsluiting afspreken. Koude uitsluiting betekend dat je niets met elkaar hoeft te verrekenen. Ieder behoudt zijn eigen verdiensten en schulden.Ook is het beter om niet op papier met elkaar te verrekenen maar ook daadwerkelijk te verrekenen door middel van een storting.