Wet Basisregistratie personen

Per 6 januari 2014 treedt de Wet Basisregistratie personen in werking. Deze nieuwe wet vervangt de Wet gemeentelijke basisadministratie. Indien je verhuist moet je per datum dat je feitelijk ergens anders woont de adreswijziging doorgeven. Deze aangifte is mogelijk vanaf 4 weken ervoor tot en met 5 dagen erna. Vanaf de datum feitelijke verhuizing treden er ook vaak fiscale voordelen op of kan je wellicht een toeslag verkrijgen.

Wat betekent deze wetswijziging bij een echtscheiding?

Tijdelijk woonadres op een vakantiepark:
Sommige mensen kunnen niet zo snel een vervangende woonruimte vinden. Met name bij echtscheiding kan dit een probleem zijn. Vaak vindt men een vervangende woonruimte in een vakantiehuis op een vakantiepark. In dit soort situaties geeft men vaak een woonadres op van familie of vrienden.  Met het in werking treden van de nieuwe wet bestaat er de kans op een flinke boete voor degene die op het vakantiepark verblijft maar ook voor degene die zijn adres beschikbaar stelt. De gemeente kan in dit soort situaties een boete geven, echter is men dit niet verplicht. Het is dan ook te hopen dat dit niet wordt uitgevoerd in dit soort noodsituaties.

Weigering tot uitschrijving:
Indien een van de partners vertrekt maar zich weigert op het oude adres uit te schrijven. Hierdoor ontstaat voor de achterblijvende partner het probleem dat deze geen huur- en zorgtoeslag, geen kindgebonden budget of een bijstandsuitkering kan aanvragen. In deze situatie kan men de gemeente verzoeken een onderzoek uit te voeren, de gemeente is verplicht dit op verzoek uit te voeren. Uitschrijving op het oude adres door de vertrekkende partner zal gestimuleerd worden door het mogelijk opleggen van een boete op grond van de nieuwe wet Basisregistratie personen. Het is voor de  vertrekkende partner mogelijk eerst een briefadres op te geven.

Nieuw adres geheim houden:
In sommige situaties kan het van belang zijn dat het nieuwe adres van de vertrekkende partner niet bekend wordt. Net zoals in de oude wet is het mogelijk om een aantekening te maken op de persoonslijst om de verstrekking van de gegevens aan derden te beperken. Het college van B&W kan de gegevens toch alsnog verstrekken indien de persoonlijke levenssfeer niet onevenredig wordt geschaad. Ook is het mogelijk dat indien een woonadres opnemen niet wenselijk is om veiligheidsredenen(naar het oordeel van de burgemeester) een briefadres gekozen kan worden.