Verdelen van de inboedel
Verdelen van de inboedel
Als je gaat scheiden zullen er ook afspraken gemaakt moeten worden over het verdelen van de inboedel. Daarbij is van groot belang of je getrouwd bent in gemeenschap van goeden of op huwelijkse voorwaarden.
Gemeenschap van goederen:
Indien je getrouwd bent in gemeenschap van goederen betekent dat dat alles wat jullie bezitten gemeenschappelijk eigendom is, zowel de bezittingen als de schulden. Bij het verdelen van de inboedel zal in dit geval dus alles 50/50 verdeelt moeten worden. Dit betreft ook de goederen welke al in je bezit waren alvorens je ging trouwen.
Huwelijkse voorwaarden:
Indien je getrouwd bent op basis van huwelijkse voorwaarden dan is in de akte van huwelijkse voorwaarden vastgelegd wat van wie is en wat je dient te verdelen. Meestal is het zo bij huwelijkse voorwaarden dat de spullen die voor het huwelijk van jou waren ook van jou blijven. De spullen die gemeenschappelijk zijn gekocht, zijn dan gemeenschappelijk bezit, en zullen 50/50 verdeeld moeten worden. Het is natuurlijk ook mogelijk dat er andere afspraken opgenomen zijn in de akte van huwelijkse voorwaarden.
Verknochte goederen:
Verknochte goederen zijn bijzondere persoonsgebonden spullen. Meestal gaat het hierbij om sieraden en kleding. Ook is het mogelijk dat een erfenis of schenking niet automatisch voor de helft van de ander is. Belangrijk hierbij is dat er een uitsluitingsclausule in het testament is opgenomen of de schenking onder uitsluiting is gedaan.
Hoe verdeel je de inboedel?
Het verdelen van de inboedel begint vaak met het maken van een inventarisatie van alle spullen. Handig is het bijvoorbeeld om dit per vertrek te doen. Als de lijst compleet is kun je ieder voor zich aangeven op welke spullen je aanspraak wilt maken. De spullen waar alleen jij of je aanstaande ex-partner aanspraak op wilt maken zijn gemakkelijk te verdelen. De spullen waar jullie beiden aanspraak op willen maken zul je in onderling overleg moeten verdelen. De spullen waar geen van jullie beiden aanspraak op willen maken kun je alsnog verdelen of bijvoorbeeld verkopen en de opbrengst verdelen. Als het gaat om spullen met een aanzienlijke waarde zoals kunst of antiek bijvoorbeeld, kan het inschakelen een taxateur een goede optie zijn.
Verdelen van de inboedel vastleggen in het echtscheidingsconvenant:
Als jullie het verdelen van de inboedel volledig hebben afgesproken wordt deze vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. De lijst met de verdeling wordt dan als bijlage toegevoegd. Op deze manier ligt de verdeling vast en is het voor beide partijen duidelijk wie aanspraak kan maken op welke spullen.