Personen- en familierecht

Wat is er in 2014 veranderd in het familierecht?

De afgelopen tijd zijn er een aantal wetten in werking getreden op het gebied van het personen- en familierecht.

Hierbij een overzicht:

Kinderopvangtoeslag:

De toeslag dient aangevraagd te worden binnen 3 maanden na de maand waarin uw kind voor het eerst naar de kinderopvang toe gaat. Deze wijziging geldt per 1 januari 2014. Tevens gaat de overheid aan de kosten voor kinderopvang meer bijdragen. De maximumvergoeding per uur gaat omhoog. Voor ouders met een inkomen hoger dan € 47.812,00 gaat de bijdrage voor het kind met de meeste opvanguren omhoog. Ouders met hogere inkomens kunnen voor het kind met de meeste opvanguren weer een kinderopvangtoeslag ontvangen.

Gezagsregister:

Per 1 April 2014 is het mogelijk dat ouders zelf regelen wie het gezag krijgt over hun kind(eren). Dit is mogelijk door een registratie in het gezagsregister. Tot 1 April kon dit alleen maar worden gedaan middels een testament bij de notaris, de testamentaire voogdij. Door deze aanpassing krijgen ouders voordeligere en betere mogelijkheden om het gezag over hun kind(eren) vast te leggen. Je kunt de benodigde formulieren hier vinden onder gezag.

Ouder binnen het geregistreerd partnerschap:

Tot 1 April 2014 bestond er een verschil tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap in de positie tov de kinderen. Indien je een geregistreerd partnerschap had, werd je als biologische vader, niet automatisch de juridische vader van het kind. Hiervoor moest de vader eerst het kind erkennen. Per 1 April wordt de man, die op het moment van de geboorte van het kind en met de moeder een geregistreerd partnerschap heeft, vader van het kind. Dit geldt ook voor een eventuele duomoeder. Deze wordt ook moeder van het kind, als deze op het moment van de geboorte van het kind, een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder. In dit geval moet er wel sprake zijn van een onbekende zaaddonor in de zin van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting.

Lesbisch ouderschap:

De duomoeder kan sinds 1 April 2014 automatisch juridisch ouder worden, zonder tussenkomst van de rechtbank. De duomoeder wordt juridisch ouder, als zij op het moment van geboorte een geregistreerd partnerschap heeft of gehuwd is met de biologische moeder, mits er sprake is van een onbekende zaaddonor in de zin van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. Hiervoor kon dit alleen door het voeren van een adoptieprocedure. Deze nieuwe procedure is vrijwel gratis en veel eenvoudiger.

In alle andere situaties kan de duomoeder het kind erkennen. Erkenning kun je al voor de geboorte van het kind regelen. Dit is een eenvoudige handeling welke via de ambtenaar van de burgelijke stand loopt. Bij de geboorte wordt de duomoeder ook dan gelijk juridich ouder.

Als duomoeder kun je alleen automatisch juridisch ouder worden, indien een kind op of na 1 April 2014 geboren is. Is het kind voor deze datum geboren dan kun je het kind alleen adopteren of erkennen.

Erkennen van een kind door een gehuwde man:

Voor een gehuwde man is het sinds 1 April 2014 mogelijk om een kind van een andere vrouw dan zijn echtgenote te erkennen. Hiervoor moet de biologische moeder echter wel toestemming verlenen.

Wet Basisregistratie personen:

Per 6 Januari 2014 is de Wet Basisiregistratie personen van kracht. Deze Wet vervangt de Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens.

Mijn blog over deze wijziging kunt u hier lezen.

Beschermingsbewind, curatele en mentorschap:

Per 1 januari 2014 zijn problematische schulden of verkwisting een aparte grond geworden voor onderbewindstelling, de zogenaamde ‘schuldenbewinden’. Ook kunnen zorginstellingen per 1 Januari 2014 vragen om ondercuratelestelling of onderbewindstelling. Ook kan het college van Burgemeesters & wethouders vragen om instelling van een schuldenbewind. Het schuldenbewind wordt gepubliceerd in het nieuwe curatele- en bewindregister.

Per 1 April 2014 gelden er ook kwaliteitseisen voor bewindvoerders, curatoren en mentoren als ze 3 of meer personen onder hun hoede hebben. Deze eisen betreffen onder meer de bedrijfsvoering, de opleiding en de omgang met de betrokkene(n).

Meer informatie?

Eisen aan curator-, bewind- en mentorschap

of

Kwaliteitseisen wettelijk vertegenwoordiger