Sinterklaas, tips voor gescheiden ouders!

Tips voor gescheiden ouders voor een fijne en ontspannen Sinterklaas:

Sinterklaas is weer in Nederland aangekomen. Schoen zetten, sinterklaasliedjes zingen, kadootje(s) en natuurlijk lekkers zoals pepernoten en chocoladeletters horen daarbij. Een hele fijne en gezellige tijd maar soms ook wel wat stressvol voor kinderen en ouders. Het kan zelfs voor extra stress zorgen als je gescheiden bent. Hierbij een aantal tips voor een fijne en ontspannen Sinterklaas, zodat kinderen en ouders kunnen genieten van het heerlijke avondje van Sinterklaas.

  • Bespreek als ouders wanneer je Sinterklaas viert. Probeer ook afspraken te maken over het bijwonen van jullie kinderen bij Sinterklaasvieringen op het werk of bijvoorbeeld bij opa’s en oma’s. Ook al zouden de kinderen toevallig op dat moment bij jou zijn. Probeer je flexibel op te stellen. Gun jullie kinderen gezellige en fijne dagen bij beide ouders.

  • Probeer dubbele kadootjes te voorkomen. Spreek met je ex van tevoren af welke kadootjes je wilt gaan geven. Hebben jullie een overlap in de kadootjes? Spreek dan af wie welk kadootje gaat geven. Voorkom zo teleurstelling bij je kinderen.
  • Wees positief over de kadootjes die je kinderen bij je ex hebben gekregen, uit je oordeel over het kadootje niet aan je kinderen. Ook al ben je het niet eens met de keuze voor een kadootje of vind je het kadootje maar niks, uit dit dan niet. Laat de kinderen genieten van de kadootjes die ze bij beide hebben gekregen.
  • Probeer teleurstelling bij je kinderen te voorkomen als ze hun kadootje van Sinterklaas mee willen nemen naar de andere ouder. Mocht dit “problemen” geven met je ex, probeer hier dan afspraken over te maken. Wil één van de ouders dit niet, informeer dan vooraf aan de overdracht naar de andere ouder je kinderen.
  • Zorg als ouder ervoor dat je op de hoogte bent van de Sinterklaasviering op school. Gelukkig zijn al veel scholen “voorbereid” op de informatievoorziening richting ouders. Maak bijvoorbeeld afspraken met je ex over het kopen van kadootjes, het maken van surprises en van gedichten voor klasgenootjes van jullie kinderen.
  • Wees niet negatief over je ex als daar bijvoorbeeld wel uitbundig Sinterklaas wordt gevierd, maar dit bij jezelf minder groots of zelfs helemaal niet wordt gevierd vanwege financiële redenen. Geef daarbij nooit, richting je kinderen, je ex de schuld van het niet kunnen vieren van Sinterklaas.

Ik wens jullie een fijne, gezellige en ontspannen Sinterklaas toe.